Tällä viikolla vanhempainvapaa vaihtui hoitovapaaksi ja voin kai tituleerata itseäni nyt entistä virallisemmin kotiäidiksi. Olen ollut pois työelämästä jo 10,5 kuukautta, mikä kuulostaa pitkältä ajalta, mutta oikeasti se on mennyt ihan hujauksessa. Itselleni töihinpaluu lapsen ollessa alle vuoden ikäinen ei ollut vaihtoehto, onneksi siihen ei ollut taloudellista pakkoa. Jotenkin tuntuu ihan ylitsepääsemättömältä ajatukselta laittaa tyttöä näin pienenä päivähoitoon eikä minulla ole muutenkaan ollut mikään kova kiire töihin. Eiköhän niitä hommia ehdi painaa vielä ihan kyllästymiseen asti.
Jo ennen äitiyslomalle jäämistä monet kyselivät, kauanko aion olla töistä pois. Kysymykseen oli todella hankala vastata, sillä minulla ei ollut mitään käsitystä, kuinka hyvin viihdyn kotona lapsen kanssa vai ikävöinkö kenties töihin jo muutaman kuukauden jälkeen. Alkuvuosi meni opetellessa vauva-arkea ja kesä taas lomaillessa, joten vasta tämä syksy on alkanut näyttää niitä todellisia puolia kotiäitiydestä. Lapsella on selkeämmät päivärytmit, olemme aloittaneet pari harrastusta ja eloon on muutenkin tullut enemmän rutiinia. Koska tyttömme on edelleen kohtalaisen helppo tapaus, voisi sanoa, että elämä soljuu aika mukavasti eteenpäin tällä hetkellä. Toisaalta välillä mieleen hiipii ajatus, että tätäkö tämä nyt sitten on: ruuanlaittoa, syöttämistä, sotkujen siivoamista, vaipan vaihtoa, tiskien laittoa, pyykkäystä, päiväunia, hetki omaa aikaa ja sama rumba alusta... Vaikka en edes vaadi kovasti itseltäni (nytkin vaihdoin perjantaisiivouksen bloggaamiseen ja suklaakeksien syömiseen peiton alla), tuntuu arki olevan täynnä velvoitteita, joita ei pääse loputtomasti pakoon. Lisäksi se, että tyttö on konttaamisen ja seisomaan nousun oppimisen myötä huomattavasti enemmän huomiota vaativa, vaikuttaa myös päivien kulkuun. Vaikka toisaalta onkin ihan mahtavaa seurata, kuinka lapsi kehittyy ja saa uusia taitoja, on niiden myötä myös luovuttava tietystä mukavuudesta.
Monet työelämässä olevat ajattelevat kotiäitiyden (tai -isyyden) olevan varmasti leppoisinta mitä on. Lomaa töistä ja tavoitteista, vapaus tehdä päivät mitä huvittaa, helppoa kuin mikä! Tottahan se tavallaan onkin. Meillä on mahdollisuus nukkua aamuisin niin pitkään kuin huvittaa, mahdollisuus tavata muita samassa tilanteessa olevia äitejä ja vauvoja, mahdollisuus lounastaa missä ravintolassa huvittaa, mahdollisuus pyöriä kaupungilla keskellä päivää, mahdollisuus hengailla vaikka koko päivä yöpuvussa, jos siltä tuntuu. Kaikesta tästä huolimatta päivät lapsen kanssa tuntuvat välillä pitkiltä ja huomaan odottavani miestä kotiin, jotta saisin hetken olla omassa rauhassani. En koe kotiäitiyttä varsinaisesti raskaaksi tämän yhden (helpon) lapsen kanssa, mutta silti olen välillä väsynyt ja tympääntynytkin. Tiedän, varsinaisia ensimmäisen maailman ongelmia...

Olen aiemmin pitänyt itseäni ihan kohtalaisen fiksuna tyyppinä. Nyt tuntuu, ettei mikään vaativampaa ajattelua edellyttävä toimenpide onnistu. Lehteä lukiessa ajatus katkeaa tuon tuosta, keskittymiskykyni on kaksivuotiaan tasolla, unohtelen asioita ja takeltelen sanoissani. Toisaalta tiedän, että katkonaiset yöunet ja ehkä osittain hormonitkin tekevät aivotoiminnasta tahmeaa. Toisaalta epäilen välillä ihan oikeasti tyhmenneeni eikä minusta pian ole muuhun kuin pohtimaan, laittaisinko tytölle tänään pinkin vai violetin sävyisen asun. Kotona ollessa kuviot myös muuttuvat aika pieniksi ja mitättömät asiat saavat kohtuuttomia mittasuhteita. Käytän hirveästi aikaa valintojen tekemiseen, vaikka kyse olisikin vain jostain sivujuonteesta. Suunnittelen lapsen yksivuotissyntymäpäiviä monta kuukautta etukäteen. Harmittelen päiväkausia sitä, etten saa ruokatahraa pois kalliista lastenvaatteesta. Koen suunnatonta epäonnistumista, kun juustokakun kiille ei hyydykään. Jossitteluun, vatvomiseen ja vatulointiin on nyt vain ihan liikaa aikaa. Jälleen kerran, FWP.
Havahduin hetki sitten siihen, että kotona ollessa en saa juurikaan onnistumisen tunteita. En koe olevani mikään hillitön suorittajatyyppi, enemmänkin sitä laiskanpulskeaa mennään sieltä mistä aita on matalin -lajia. Siitä huolimatta kaipaan työelämästä jonkinlaista tavoitteellisuutta ja valmiiksi saamisen tunnetta. Sitä, kun on saanut jonkun projektin onnistuneesti päätökseen ja voi olla itseensä tyytyväinen. Lapsen kanssa oleminen kun ei ole mikään suoritus, jossa voisi asettaa tavoitteita ja josta voitaisiin palkita. Kotona ollessa mistään ei myöskään oikein saa kiitosta, mitä tunnun kuitenkin välillä kaipaavan. Kaipaan sitä, että tuntisin olevani hyvä jossakin.
Kaikesta tästä huolimatta haluan olla tällä hetkellä kotona lapseni kanssa. Kliseistä mutta totta, hän on vain kerran pieni eikä tätä aikaa saa myöhemmin takaisin. Älyllistä haastetta, tavoitteita ja suorittamista on varmasti luvassa vielä tulevaisuudessa ihan riittävästi - sitten kun sen aika on.