21. toukokuuta 2014

Nice Nizza

Kuten jo aiemmin kävi ilmi, vietimme siis toissaviikon etelän lämmössä Nizzassa. Olimme miehen kanssa puhuneet, että jossain vaiheessa äitiyslomaani olisi mukava lähteä reissuun ja alun perin olimme kaavailleet ajankohdaksi tulevaa syksyä. Jonkin aikaa asiaa pyöriteltyämme totesimme, että ehkä kuitenkin kannattaisi lähteä matkalle nyt, kun tyttö syö vielä pelkkää rintamaitoa ja on muutenkin melko sopeutuvainen rytminmuutoksiin. Kevään Hulluilla Päivillä sattui olemaan Finnairin lentotarjous Nizzaan ja koska olin kuullut kaupungista paljon kehuja, ehdotin sitä miehelle matkakohteeksi. Hän suostui, vaikka olikin kuulemma aiemmin ajatellut, että siellä käyvät vain keski-ikäiset tädit. Mistä lie moinen mielikuva syntynyt, ihan urbaanista yliopistokaupungista on kuitenkin kyse...


Lähdimme matkaan sunnuntaina ja paluu oli seuraavana lauantaina, eli olimme perille viisi kokonaista päivää (plus matkapäivät). Tämä riitti hyvin Nizzan kokoisessa kaupungissa, vaikka tokihan lomalla olisi viihtynyt pidempäänkin. Emme olleet tavoillemme uskollisena juurikaan suunnitelleet reissua etukäteen. Olin kyllä hankkinut pari matkaopasta, mutta ne avattiin ensimmäisen kerran vasta lentokoneessa. Hotellinkin mies varasi hyvin pikaisen surffailun jälkeen, mutta onneksi sen suhteen ei tullut mitään negatiivista yllätystä, vaan hotelli oli ihan ok ja vastasi hyvin meidän tarpeisiimme.


Kun lähtee reissuun sen suurempia suunnittelematta, ei myöskään ole paineita siitä, että pitäisi nähdä tai tehdä jotain tiettyjä asioita. Tietysti siinä on oma riskinsä, että joku hieno must-juttu jää sitten ehkä kokematta, mutta yleensä tämä taktiikka on toiminut meillä ulkomailla matkustellessa hyvin. Toki olin vähän etukäteen lueskellut netistä Nizzasta ja kysellyt tutuilta kokemuksia, mutta melko avoimin mielin lähdettiin liikenteeseen. Niinpä Nizza pääsi jopa ylittämään odotukset.


Yllätyin myös siitä, kuinka helppoa vauvan kanssa matkustaminen oli. Ehkä meillä kävi myös hyvä tuuri, mutta neiti oli varsin sopeutuvainen eikä reagoinut ihmeemmin mihinkään koko matkan aikana, vaikka hänellä puhkesi reissussa ensimmäinen hammaskin. Tyttö oli lentokoneessa kuin kotonaan ja nukahti rinnalle niin nousuissa kuin laskuissa. Uni maistui hyvin myös yöllä ja erityisen mukavaa oli, että saimme yleensä syödä illallisen rauhassa, kun tyttö nukahti vaunuihin siinä vaiheessa, kun lähdimme etsimään ravintolaa. Haastavinta koko reissussa lapsinäkökulmasta olikin varmaan passikuvan ottaminen, heh!


Nizza oli mukavan kompakti, siisti ja turvallisen oloinen kaupunki. Turistisesonki ei ollut vielä kunnolla käynnistynyt, joten uskaltaisin luonnehtia Nizzaa myös melko rauhalliseksi, mutta heinä-elokuussa tuolla käyneet voivat ehkä olla eri mieltä asiasta. Nizzassa pystyy halutessaan yhdistämään kaupunki- ja rantaloman ja nähtävää on sopivasti. Parasta kuitenkin oli vain kävellä ympäriinsä ja nauttia kauniista rakennuksista, puistoista sekä leppoisasta tunnelmasta. 


Ruokakin oli hyvää, sopiva sekoitus ranskalaista ja italialaista keittiötä. Hotellimme hintaan ei kuulunut aamupalaa, joten kävimme yhtä kertaa lukuun ottamatta yhdistetyllä aamiaisella ja lounaalla jossain muualla kuin hotellilla. Muutamia paikallisia erikoisuuksia tuli testattua, mm. kikhernejauhoista tehtyä socca-pannukakkua, joka oli yllättävän maukasta. Muuten tuli syötyä pastaa, pizzaa, mereneläviä sekä runsaasti monenlaisia leivonnaisia. Pari kertaa yritin syödä muka kevyemmin ja otin lounaaksi salaatin, mutta nekin olivat hyvin ruokaisia sisältäen mm. perunaa ja pekonia. Erityismaininnan ruokapaikoista ansaitsevat Le Bistrot d'Antoine (yksi parhaita koskaan syömiäni alkuruokia ja ihana tunnelma) sekä Fenocchio-jäätelöbaari (Baileys-jäätelö vei kielen mennessään).


Varsinaisia nähtävyyksiä emme kovin tavoitteellisesti kierrelleet. Olennaisimmat kohteet Nizzassa lienevät Promenade des Anglais -rantabulevardi, Place Massena -aukio, vanhakaupunki ja siellä sijaitseva Cours Saleyan tori sekä Cimiezin kukkula. Nämä kaikki tuli nähtyä ja parissa taidemuseossakin kävimme. Shoppailun jätimme tällä kertaa kokonaan väliin, sillä se ei ole meille kummallekaan mieluisaa puuhaa. Yhtenä päivänä vuokrasimme myös auton ja kävimme piipahtamassa muutamassa lähialueen kaupungissa, mutta siitä lisää erillisessä postauksessa.

Promenade des Anglais
Massenan aukio
Cours Saleyan kukkatori
Marc Chagall -museo
Pyhän Nikolain ortodoksikatedraali
Näkymää vanhaankaupunkiin Le Château -linnakukkulalta

Yksi hauskimmista nähtävyyksistä oli Le Negresco, joka on paitsi luksustason hotelli, myös taidegalleria. Sinne ei oteta enää nykyisin pelkkiä vierailijoita vastaan, mutta ystävällinen portieeri ohjasi meidät hotellin baariin, jonka hintataso sai meidät ensin vähän kakomaan ja lopulta nauramaan. No, tulipahan juotua liki kolmenkymmenen euron mojito!

Le Negrescon vessatkin olivat melkoinen nähtävyys!

Kaiken kaikkiaan matkamme oli oikein onnistunut ja sääkin suosi meitä täydellisesti: vähän reilu parikymmentä astetta oli juuri täydellinen lämpötila talvenkalpealle iholle ja lämpöön tottumattomalle vauvalle. Voisin mielelläni lähteä Nizzaan uudelleenkin, ainakin rannalla makoilu jäi tällä kertaa kokematta. Jos pidät lämmöstä, hyvästä ruuasta, kauniista rakennuksista ja rennon hienostuneesta tunnelmasta, suosittelen!


4 kommenttia:

 1. Kivoja reissukuvia! :) Säkin teit jalka pystyssä poseerauksen, mä en tajua miksi itse aina nostan toisen jalan ylös. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oli kyllä kiva reissukin! :) Näin yhtenä päivänä erään naisen poseeraamassa tuolla tavalla kameralle ja se oli jotenkin niin huvittavan näköistä sivusta katsottuna, että oli pakko kokeilla itse samaa vähän kieli poskessa. :D

   Poista
 2. Ah, ihania kuvia! Ja kiitos kortista (eilinen puhelu oli "hieman" hälyisä meidän päässä, joten en ole ihan varma mitä kuulitte vai kuulitteko mitään, itsestäni puhumattakaan :) ), mutta kiitos siis! Toivottavasti Välimeren maisemissa tavataan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, puhelussa toivottavasti välittyi se olennaisin, eli nimpparionnittelut kummitytölle! Ja toivotaan tosiaan, että ensi keväänä päästään taas porukalla reissuun. :)

   Poista