23. toukokuuta 2014

Ristiin rastiin Rivieraa

Ranskan Rivieralta löytyy monta muutakin mielenkiintoista ja näkemisen arvoista paikkaa kuin Nizza. Vuokrasimme siis yhdeksi päiväksi auton ja teimme tehokkaan kaupunkikierroksen. Välimatkat ovat sen verran lyhyitä, että ehdimme käydä päivän aikana peräti neljässä eri kaupungissa.


Rivieralta löytyvät Monaco ja Cannes ovat varmaankin tuttuja jokaiselle, mutta vaikka piipahdimme myös niissä, esittelen tässä nyt kuitenkin kaksi vähemmän tunnettua kaupunkia, Antibesin ja Grassen. Cannesin visiittimme jäi nimittäin tyngäksi niinkin erikoisesta syystä, ettemme löytäneet parkkipaikkaa koko kaupungista. Monacossa taas piipahdimme ihan päivän päätteeksi sen verran väsyneinä, ettemme jaksaneet tehdä muuta kuin käydä syömässä ja kameraan tallentui kuvat vain ruoka-annoksista.


AntibesAntibes sijaitsee noin kahdenkymmenen kilometrin päästä Nizzasta ja kaupunkien välillä kulkee hieno rantareitti, jota pitkin ajelimme. Antibes on linnoituskaupunki ja sen vanhaakaupunkia ympäröi edelleen muurit. Keskitimme vierailumme pelkästään vanhaankaupunkiin, vaikka muutakin kiinnostavaa nähtävää, kuten Fort-Carré-linnoitus ja Picasso-museo, olisi löytynyt.


Vanhassakaupungissa oli ruokamarkkinat, joiden tarjonta sai meidät vaihtamaan suunnitellun ravintolalounaan omien eväiden syöntiin ulkona auringonpaisteessa. Pienestä leipomosta ostettu maalaispatonki oli ehkä parasta leipää, mitä olen koskaan syönyt ja toimi loistavasti yhteen markkinoilta ostetun tapenaden kanssa. Myös Nutellalla täytetty macaron-leivos oli melkoisen herkullinen ja sytyttikin pienen kipinän siihen, josko sittenkin kokeilisin joskus leipoa macaronseja itse. Tähän asti olen nimittäin vältellyt ko. leivonnaista sen väitetyn haastavuuden vuoksi.


Vietimme Antibesissa reilun pari tuntia ja jatkoimme sitten matkaa Cannesiin. Näin jälkikäteen ajateltuna visiittimme oli vähän turhan pikainen. Varsinkin jos olisi etukäteen tiennyt, ettemme pääse jalkautumaan Cannesissa ollenkaan, olisi ehdottomasti kannattanut jäädä Antibesiin pitemmäksi aikaa. No, ehkä sitten seuraavalla kerralla.


GrasseGrasseen ajelimme hetken mielijohteesta. Emme tienneet paikasta mitään etukäteen, vaan se valikoitui reitillemme sen takia, että halusimme käydä myös jossain vuoristossa sijaitsevassa kaupungissa rannikkokaupunkien lisäksi. Grasse olikin yllättäen melkoinen helmi ja satuimme sinne vielä poikkeuksellisen hyvään aikaan, sillä kaupungissa järjestettiin juuri tuolloin ruusufestivaalit. Koko kaupunki oli siis koristeltu ruusuin ja kukkatorilta sai käydä ostamassa itselleen ruusuja satojen vaihtoehtojen joukosta. 


Grasse on myös tunnettu hajuvesiteollisuuden keskuspaikka. Kaupungissa toimii useita parfyymivalmistajia ja tehtaille olisi päässyt myös vierailulle. Sulotuoksuista pääsi osalliseksi ihan tavallisessa katukuvassakin, sillä vanhankaupungin yllä olevista johdoista suihkutellaan tasaisin väliajoin parfyymia ilmaan! Kovin hajusteherkälle ei siis voi suositella vierailua Grasseen.


Yksi hauska ohjelmanumero, johon festivaaleilla törmäsimme, oli fantasiaparturi. Kuka tahansa yleisön joukosta sai asettua suurieleisen teatraalisesti työtään tekevän parturimiehen kammattavaksi ja lopputuloksena oli mitä mielikuvituksellisempia taideteoksia, joissa kampauksesta saattoi löytyä vaikkapa linnunpesä. Jännä juttu, että asiakkaiksi näytti päätyvän vain lapsia, heh. Näppäräsormisen ja vilkkaasti elehtivän parturin showta oli hauska seurata, vaikken ymmärräkään ranskaa.


Myös Grassen vierailumme jäi melko lyhyeksi, valitettavasti. En tiedä, johtuiko osittain tuosta ruusufestivaalista, mutta Grasse vaikutti aivan hurmaavalta paikalta ja haluaisin ehdottomasti mennä sinne uudelleen joskus paremmalla ajalla. Ja ehkä sille Cannesillekin pitäisi antaa uusi mahdollisuus, muutenkin kuin auton ikkunasta katsastettuna siis. Ei muuta kuin seuraavaa Rivieran reissua suunnittelemaan!


2 kommenttia:

  1. Tutkailin aikani kuvia ja menin sen jälkeen tutkailemaan lentoja - Norwegian näyttää tarjoavan edestakaiset lennot 85 eurolla syksylle. Hmm, tätä täytyy vakavasti harkita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siinä olis kyllä lennot hyvään hintaan! Joku syys-lokakuukin olisi varmasti hyvää aikaa käydä tuolla, kun lämpöä on todennäköisesti vielä ihan kivasti eikä joka paikka ole täynnä turisteja, eli lähtekää ihmeessä jos voitte. :)

      Poista