20. joulukuuta 2014

Piparkakku-puoloffee

Piparkakuista, puolukoista ja toffeesta syntyy herkullinen piiras, joka on kaiken lisäksi vielä helppo valmistaa! Tämä leivonnainen on muunnos klassisesta Banoffee Piesta, eli banaani-toffeepiiraasta. Muokkasin ohjeen paremmin joulun aikaan sopivaksi valmistamalla pohjan piparkakuista ja vaihtamalla kermahunnun päälle tulevat banaaniviipaleet kirpeisiin puolukoihin. Kielen mennessään vievä yhdistelmä!


Piparkakku-puoloffee

Pohja:
200 g piparkakkuja
75 g voita

Murustele piparkakut ja sulata voi. Vuoraa halkaisijaltaan 22-24 cm oleva irtopohjavuoka leivinpaperilla. Voitele leivinpaperi sekä hieman vuoan alareunaa kevyesti rypsiöljyllä. Sekoita piparkakkumurut voisulaan ja painele seos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille parin-kolmen sentin korkeudelle. Siirrä vuoka kylmään, jotta pohja saa jähmettyä kunnolla. Näin se on helpompi siirtää tarjoiluastiaan. Itse laitoin vuoan pakastimeen pariksi tunniksi ja siinä ajassa pohja ehti jäätyä kunnolla. Voit myös vaihtoehtoisesti painella pohjan esimerkiksi reunalliseen piirakkavuokaan ja tarjota piiraan suoraan siitä.

Täyte:
1 prk (397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
2 dl vispikermaa
100 g mascarponea
tomusokeria
vaniljasokeria
2-3 dl puolukoita

Vaahdota kerma, sekoita joukkoon mascarpone ja mausta seos tomusokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä piparkakkupohjan päälle ensin karamellisoitu kondensoitu maito, sitten kerma-mascarponeseos ja viimeiseksi puolukat. Halutessasi voit pursottaa piiraan reunoille kermasta koristeet. Myös piparkakut sopisivat hyvin koristeeksi. Itselläni ei tällä kertaa ollut aikaa suurempaan koristeluun, kun vieraat jo odottivat pöydässä lusikat ojossa. Tomusokeria tuprautin puolukoiden päälle, mutta pakastepuolukat imaisivat sokerin itseensä niin nopeasti, ettei kamera ehtinyt sitä tallentaa.


Huom! Kondensoitua maitoa löytyy kaupoista valmiiksi karamellisoituna, joten toffeeta ei tarvitse keitellä itse. Purkissa lukee, onko tuote valmiiksi karamellisoitu vai ei. Käyttämässäni tuotteessa ruskealla etiketillä varustettu purkki on karamellisoitu ja sininen karamellisoimaton versio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti