22. joulukuuta 2014

Joulutunnelmointia Tukholmassa

Koska tässä kuluneen vuoden aikana on useampaan otteeseen todettu, että vauvan kanssa matkustaminen on ihan mahdollista ja vieläpä mukavaa, niin päätin sitten nostaa vielä vähän vaikeusastetta ja lähteä matkaan vauvan kanssa kahden. Tai no en oikeastaan kahden, vaan yhdessä toisen äiti-vauvaparivaljakon kanssa, mutta ilman lapsen toista huoltajaa. Matkakohteemme oli länsinaapurimme pääkaupunki Tuhkolma, jossa vietimme kolme aktiivista päivää joulukuun puolivälissä.


Pääsimme nauttimaan Tukholman joulutunnelmista niin joulutoreilla, tavarataloissa kuin yleisessä katukuvassakin. Koska olimme reissussa arkena, eivät kaikki joulutorit olleet valitettavasti auki, mutta nähtävää riitti silti enemmän kuin tarpeeksi. Lisäksi meillä oli käytössämme Stockholm Card, jota pyrimme myös hyödyntämään mahdollisimman paljon ja kävimmekin mm. muutamassa museossa, joista ehkä myöhemmin lisää. Stockholm Card oikeuttaa myös matkustamaan ilmaiseksi julkisilla kulkuvälineillä, mikä oli meille erittäin hyvä asia, sillä hotellimme Courtyard Marriot ei sijainnut ihan kaupungin ytimessä, vaan Kungsholmenilla parin kilometrin päässä keskustasta. Hotellin vieressä oli kuitenkin metroasema, joten pääsimme liikkumaan kätevästi paikasta toiseen.

Vauvojen ensimmäinen metromatka
Hotellihuone oli mukavan tilava ja viihtyisä

Perinteikkäät Suurtorin joulumarkkinat vanhassakaupungissa olivat erittäin viehättävät. Kuuma kaakao lämmitti mukavasti kylmällä säällä ja kojuista löytyi kaikenlaisen syötävän lisäksi erilaisia käsitöitä, kuten modernin tyylikkäitä puksipuukransseja, jollaisen ostimmekin tuliaiseksi kyläpaikkaan, jossa kävimme reissullamme.


Kungsträdgårdenin joulumarkkinoilla oli myös mukava tunnelma, paljon kivoja kojuja ja erittäin komea joulukuusi. Ilmassa leijui huumaava paistettujen vohvelien tuoksu ja viereisellä luistinradalla olisi päässyt kokeilemaan, kuinka piruetit sujuvat, tai pysyykö luistimilla ylipäänsä pystyssä. Täällä piipahdimme vain nopeasti, mutta mielellään tuolla olisi viihtynyt pitempäänkin.


Skansenin joulumarkkinat eivät olleet auki arkena, mutta Skansenilla on valtavasti muutakin nähtävää erityisesti näin joulun alla. Vanhoissa rakennuksissa esiteltiin ruotsalaisia joulunviettotapoja menneltä vuosisadoilta. Yhdessä tuvassa paistettiin pipareita avotulella, toisessa valettiin kynttilöitä, kolmannessa leivottiin rieskaa. Henkilökunta oli pukeutunut aikakauden asuihin ja kertoi auliisti mielenkiintoisia asioita ruotsalaisten jouluperinteistä. Joulumyymälässä olisi ollut vaikka mitä kivaa ostettavaa, mutta yritimme hillitä itsemme, jotta kannettavaa ei olisi niin mahdottomasti kotiin palatessa. Suosittelen lämpimästi käymään Skansenilla, oli vuodenaika mikä tahansa, sillä ulkoilmamuseossa on todella paljon koettavaa kaikenikäisille matkailijoille!


Keskustan suurissa tavarataloissa NK:lla ja Åhlensilla oli tietysti myös panostettu joulusesonkiin isolla kädellä. Jouluikkunat houkuttelivat ohikulkijoita pysähtymään ja ihastelemaan joulun satumaailmaa. Sisältä tavarataloista löytyi paljon jouluista tavaraa ja mitä näyttävämpiä joulukoristeita. Erityisesti NK:n mielikuvituksellisesti koristellut kuuset jäivät mieleen, sillä niihin oli ripustettu kaikkea mahdollista karamelleistä tiskiharjoihin.


Joulunaika näkyi yleisessä katukuvassakin valoina, väreinä ja monenlaisina koristeina. Kaupungilla seikkaili mm. valaistuja hirviä ja liki jokaisella kadunpätkälle oli ripustettu yksilölliset valaistukset. Hotellimme aulastakin löytyi joulukuusi lahjapaketteineen, minne tyttö piti tietysti istuttaa poseeraamaan.


En ole aikuisiällä ollut Tukholmassa kuin muutaman kerran ja silloinkin aina vain päivän verran: aamulla varhain laivasta pihalle ja illansuussa takaisin laivaan. Nyt olikin mukavaa, kun aikaa oli enemmän ja kaupunkiin pääsi tutustumaan ihan eri tavalla. Joulukuu oli hyvä ajankohta matkustaa Tukholmaan ihanien joulutorien ja yleisen joulutunnelman vuoksi, mutta sää ei ollut ihan parhaimmillaan. Onneksi matkaviikolle osuneet myrskypäivät vietimme maissa ja laivamatkojen ajan merenkäynti oli melko vähäistä. Matkan aikana syttyi pieni Tukholma-kuume ja aloimmekin jo puhua, josko keväällä pitäisi tehdä uudelleen vastaava reissu. Keväällä kaupunki pääsee varmasti vielä eri tavalla oikeuksiinsa, joten ehkäpä tässä pitää alkaa säästää seuraavaa reissua varten...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti