28. marraskuuta 2015

Suklaahippukeksit (Chocolate Chip Cookies)

Olen jo pitkään fiilistellyt sitä, että pääsisimme tytön kanssa yhdessä leipomaan. Toistaiseksi olen pitänyt häntä liian pienenä puuhaan, mutta tässä yksi ilta ajattelin, että voisihan sitä vaikka kokeillakin, kun neidillä alkaa olla ikää jo kohta kokonaiset kaksi vuotta. Minulla on aina mielessä pitkä lista leivonnaisia, joita haluaisin testata ja usein myös kaapissa ainekset valmiina moneen eri herkkuun. Amerikkalaistyyliset suklaakeksit olivat roikkuneet suunnittelulistallani jo pitkään ja kun leivontakaapin hyllyllä vielä odotti pari pussillista Pirkan maitosuklaahippuja, oli helppo tarttua tuumasta toiseen. Työkaverini on kehunut, että häneltä löytyy maailman paras suklaakeksien ohje, mutta koska sitä ei siihen hätään ollut saatavissa, päädyin erinäisten googlettelujen kautta käyttämään Kotilieden Chocolate Chip Cookies -reseptiä pohjana ja tein siitä pienin muokkauksin omani. Lapsen rooli näiden leipomisessa jäi lopulta hyvin minimaaliseksi, sillä taikinantekovaiheessa häntä ei erityisemmin kiinnostanut koko asia ja leivontavaiheessa hän keskittyi lähinnä taikinan syömiseen. Mutta hei, hyvää tuli ja sehän on pääasia!


Suklaahippukeksit eli Chocolate Chip Cookies
(n. 25 kpl)

150 g voita
1,5 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria (tai n. 1 tl vaniljajauhetta)
1 kananmuna
3,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
n. 250 g suklaata



Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon parissa erässä. Lisää lopuksi suklaapalat ja sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta pötkö ja kääri se tuorekelmuun. Anna taikinan jähmettyä kylmässä ainakin puoli tuntia.

Leikkaa taikinapötkö 25 palaan ja pyörittele palaset palloiksi. Nosta pallot leivinpaperin päälle uuninpellille ja paina kevyesti litteämmäksi. Keksit leviävät uunissa, joten taikinapallojen ympärille kannattaa jättää reilusti tilaa. Paista keksejä 200-asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia. Varo ylipaistamasta keksejä, tarkoitus on että keksit saavat jäädä sisältä sitkeän meheviksi.

Itse laitoin taikinaan 175 g maitosuklaahippuja ja vajaan puolikkaan levyn taloussuklaata rouhittuna. Sekaan olisivat sopineet hyvin myös rouhitut pähkinät. Suolaa oli taikinassa makuuni ehkä hippusen liikaa, 1/4 tl voisi olla ihan riittävä määrä. Ja loppuun vielä loistava vinkki, jonka opin itse hiljattain jostain blogista, en vain yhtään muista mistä. Kananmunaa rikkoessa kuori kannattaa kopauttaa taikinakulhon reunan sijaan tasaiselle alustalle. Kun kananmunan kuoren särkee esim. pöydän pintaan, ei kuoresta irtoa palasia samalla tavalla kuin silloin, kun kananmunan kuoren hajottaa terävään reunaan. Nimimerkillä: "Ei enää kuorenpalasia taikinassa."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti