7. elokuuta 2014

Etelän auringossa

Olemme jo useana kesänä tehneet ystäväperheemme kanssa jonkun reissun. Alkuun matkustimme  lapsettomina pariskuntina, jolloin kulkupelinä oli useimmiten moottoripyörät ja matkasuunnitelma muotoutui sitä mukaa, kun reissu eteni. Perhekoon kasvaessa moottoripyörien rinnalle oli otettava yksi huoltoauto ja suunnitelmallisuuttakin hieman lisättävä. Viime kesänä ystäväperheeseemme syntyi toinen lapsi, joten varsinaista kesälomareissua ei tullut tehtyä, mutta kävimme kyllä keväällä yhdessä Italiassa. Tänä vuonna matkustettiin sitten molemmat lapsiperheinä, moottoripyörät jäivät  kotiin ja reissuun pakattiin kaksi farmariautoa. Suunnitelmallisuuttakin lisättiin sille asteelle, että lauttamatkat ja majoitus oli varattuna jo ennen matkalle lähtöä, heh. Matkakohteeksi valikoitui tällä kertaa etelänaapurimme Viro. Vietimme reissussa viisi päivää, joista valtaosan Saarenmaalla, joka on tunnettu kauniista luonnostaan, tuulimyllyistä ja oluesta.


Majoituimme Saarenmaan pääkaupungissa Kuressaaressa, josta löytyy mm. keskiaikainen linna, pieni ja tunnelmallinen vanha kaupunki, hiekkaranta sekä paljon kylpylöitä ja ravintoloita. Itse jätimme kylpylät tällä kertaa väliin, sillä olimme vuokranneet mukavan tasoisen mökin muutaman kilometrin päästä Kuressaaren keskustasta. Lupauksiensa mukaan tasokkaaksi osoittautunut mökki sopi meidän tarkoituksiimme hyvin, vaikka keskustaan ei ollutkaan ihan kävelymatka. Hellesäät hellivät meitä koko reissun ajan ja ilmalämpöpumppu olisi siten ollut tervetullut lisä mökin varustukseen, mutta muuten mökki oli oikein hyvin varusteltu. Syöttötuolia ei tosin ollut, mutta sekin olisi varmasti järjestynyt, jos olisimme tajunneet pyytää sitä etukäteen.


Kuten Kuressaari, oikeastaan koko Saarenmaa tuntui melko pieneltä ja siten helposti lähestyttävältä. Ajomatkat ovat lyhyitä ja koko saaren ehtii halutessaan hyvin kiertämään parissa päivässä. Mitään suurempia nähtävyyksiä ei oikeastaan ole, mutta aika ei silti käynyt pitkäksi. Poikkesimme mm. Anglan tuulimyllymäellä, Sörven kynnäksellä sekä Kaalin meteoriittikraaterilla.


Pääasiassa keskityimme kuitenkin rentoon hengailuun ja yhdessäoloon. Lasten kanssa kaikki meni varsin mallikkaasti, vaikka voisi ajatella, että kolmen näin pienen matkalaisen kanssa joutuisi kovastikin säätäämään. Vielä mitä, nämä neidit kulkivat hienosti menossa mukana! Asiaa helpottanee se, ettei kummassakaan perheessä olla mitenkään kellontarkkoja syömisten tai nukkumisten suhteen, vaan ko. toimenpiteet voidaan hoitaa joustavasti tilanteen mukaan. 

"No niin lapset, nyt poseerataan, ottakaas tästä mallia!"
Niin ja kyllähän me tietysti syötiinkin. Ruoka oli ravintoloissa kautta linjan melko hyvää, edullista ja tuhtia - juuston ja rasvan määrässä ei ollut kitsasteltu. Ravintolasuosituksina Kuressaaresta voisi mainita italialaispaikka La Perlan sekä vanhaan tuulimyllyyn rakennetun Veski Trahterin. Paikallisista erikoisuuksista tuli maistettua mm. mustaa leipää sekä talkkunapiimää muistuttavaa kama-juomaa. Niin ja miehet tietysti nauttivat sitä kuuluisaa olutta.

La Perlan mainio pasta
Kupillinen kamaa
"Tarjoilija, tuopissani on ampiainen!"

Matkamme oli onnistunut ja mukava, mutta ehkä enemmänkin hyvän matkaseuran kuin erityisen vaikuttavan matkakohteen ansiosta. Suosittelen Saarenmaata, jos haluat ottaa rennosti etkä kaipaa mitään erityisempiä nähtävyyksiä. Reissu oli mukava ja voisin mennä Saarenmaalle toistekin, mutta en ollut mitenkään erityisen haltioissani paikasta. Ehkä odotukseni olivat liian korkealla, sen verran paljon olin kuullut kehuja Saarenmaasta etukäteen. Jos vertaan Saarenmaata esimerkiksi Ahvenanmaahan, jossa kävin ensimmäistä kertaa viime kesänä, taitaa kotimainen saarilomakohde viedä tässä kohtaa voiton. Kolmen yön jälkeen päätimmekin sitten suunnata Saarenmaalta Pärnuun, mutta se onkin jo toinen tarina...

11 kommenttia:

 1. Taitaa olla niin, että reissussa ei voi kukaan pitää kiinni uni- ja ruoka-ajoista. .. Kivoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, taitaa näiden kahden perheen kohdalla olla välillä vähän joustavia nuo aikataulut myös arjessa... :D

   Poista
  2. Niinpä niin... :D Nimim. Täällä edelleen nukutus menossa eikä kummankaan lapsen nukahtamisesta vielä tietoakaan... (ja tää on jo se "no nyt palattiin arkeen" -nukkumaanmenoaika...)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ja niin moni hauska kuva jäi vielä julkaisemattakin, kun piti karsia ettei menisi ihan överiksi. Valitsin vaan nämä 25 parasta. ;)

   Poista
 3. Valloittavia kuvia ja kivaa kerrontaa. Kiitos että tätä kautta sain olla mukana reissullanne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamera kyllä kulki ahkerasti mukana koko reissun ajan, hauska varmasti katsella näitä jälkikäteenkin. Ensi kesän reissulla varsinkin kaksi nuorinta neitiä ovat sitten jo ihan eri näköisiä ja touhuavat aivan uusia juttuja! :)

   Poista
 4. Upeita kuvia oot ottanut! Ja ihanasti sait tuon nuorenparin linnanmuurillakin ikuistettua, vaikka suudelman missasitkin :) Voisin näitä jossain vaiheessa itselleni kopioida jos sopii? Tuo yksi minusta on kyllä niin edustava otos että... :D Mitä ihmettä oikein teen siinä? Ilmeisesti tosiaan opastan poseeraamaan :D

  Oon kyllä niin iloinen, että tämä meidän matkustusperinne jatkuu edelleen! Milloin oli muuten eka? Ne ensimmäiset taisivat olla Suomen reissuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ilman muuta saatte kuvia itsellennekin. Lupasin tehdä sen Picasa-kansion, mutta jos en saa sitä aikaiseksi ennen seuraavaa tapaamiskertaa, niin ottakaa vaikka muistitikku mukaan! :)

   Eka yhteinen reissu taisi olla kesällä 2005 tai 2006 moottoripyörillä Saariston rengastielle. Norjassa ainakin oltiin kesällä 2008, sen muistan varmaksi kun tarkistin Facebookista. :D On kyllä kiva, että matkustusperinne jatkuu, ei muuta kuin suunnittelemaan seuraavaa reissua!

   Poista
  2. Sen on sitten täytynyt olla 2006, koska 2005 oltiin Australiassa. Sopii sinänsä, että kevät 2006 asuttiin vielä Tampereella ja nähtiin usein silloin. No mutta sittenhän tässä on kohta jo kymmenen vuoden perinteet! Pitäisikö sen kunniaksi 2016 lähteä jonnekin vähän kauemmas? :)

   Poista
  3. No enpä mä kovin pitkälle ajatellut, kun tokihan tiesin teidän olleen vuoden 2005 Australiassa. :D Sovitaan siis, että eka yhteisreissu oli v. 2006 ja sen kunniaksi v. 2016 tehdään joku kaukomatka. Vaikka sinne Kanarialle? ;)

   Poista